Skrivbord för barn

Vad ska du tänka på när du köper barnskrivbord? Hur kan jag hjälpa mitt barn att få så mycket studie-ro som möjligt för läxor och läsning? Hur kan jag backa upp så att fantasin får flöda i kreativitet genom pyssel och spel? Vad är fördelarna med ett eget skrivbord? I det här blogginlägget ska vi se på vad som kan vara bra att tänka på innan du köper ett skrivbord till ditt barn.

I VILKEN ÅLDER ÄR DET KLOKT ATT SKAFFA ETT EGET SKRIVBORD TILL BARNET?

De flesta skulle rekommendera ett eget skrivbord från femårsåldern och framåt, eller när barnet börjat skolan. Dessförinnan är ett lågt barnbord och barnstol bäst. Riktigt små barn ska inte ha instabila och höga möbler som de kan ramla ner ifrån.

För barn mellan och 2 och 4 år är en sitthöjd på max 25 cm lämplig. Då kan de sitta bekvämt med fötterna på golvet och balansera om de glider av stolen. När barnet är stort nog att sitta själv med sitt pyssel är det dags för ett skrivbord.

ETT ARBETSBORD ÄR GOD TRÄNING I ORDNING OCH REDA!

Alla barn är individer, alla med sina särskilda karaktärsdrag. Vissa älskar redan tidigt att pyssla, andra vill mest röra på sig hela dagen, du känner bäst ditt barn. Men även om det gäller en liten pysselstund på dagen, är det fördelaktigt med en egen hörna där favoritsysselsättningen finns.

En av nackdelarna med köksbordet som arbetsbord är att de små konstverken behöver städas bort när maten ska dukas fram. Med ett eget litet skrivbord kan de lätt återgå till sin kreativitet efter måltider.

När barnet behöver större arbetsyta, kan det räcka att bara köpa en större skiva till skrivbordet. Att träna på att hålla ordning på sitt eget arbetsutrymme, lär barnet fördelarna med organisation för att snabbt kunna hitta sina saker och komma igång.

SKRIVBORD MED FÖRVARING ÄR INTE SÅ DUMT

Skrivbordet blir på så sätt den naturliga platsen att göra läxor på. Om det funkar, gör till regel att skrivbordet ska vara städat varje kväll, allt på sin plats. Detta för att succesivt lära barnet att lära sig ordning och reda, i början kan det behöva påminnas var allt ska ligga.

Förvaring blir lättare med skrivbord med låda där barnet kan lägga det som ska användas på bordet. Om det inte finns plats för en hurts under bordet så är det verkligen inte så dumt att det finns lådor inbyggda i skrivbordet.

Om det finns flera lådor lär det räcka gott och väl till allt som barnet gärna vill ha nära till hands vid bordet. Ett skrivbord med låda kan förvisso ha förvaring som är fristående och som ställs ovanpå bordsskivan. Det kan också fungera.

Låt barnet själv bestämma i vilken låda de vill ha ritpapper och i vilken låda kritor, sax och pennor ska förvaras. Klistra också en lapp på lådan med dess innehåll, för att göra det lättare att minnas att lägga tillbaka var sak på sin plats. Lägg tydliga fack i lådorna.

DU KAN HA FACK FÖR:

  • Kritor
  • Färgpennor
  • Linjal
  • Suddgummin
  • Pennvässare
  • Klister

Om du väljer att även ha en förvaringsdel för saker som spel, pussel och pärlor, är det en god ide att göra samma sak där.

Litet skrivbord för barn

HUR STORT BÖR SKRIVBORDET VARA?

Barnen växer med en väldig fart och behoven och önskemålen ändras hela tiden. Det är viktigt att tänka på att det ska finnas plats både för material och för avlastning för armar och händer, alltså till att börja med, en skiva på minst 1 meter långt och 80 cm djup.

När ditt barn sitter vid sitt skrivbord, ska ryggen vara rak, fötterna vila på golvet och armarna ska kunna vila på bordsytan. Ett hörnskrivbord använder en del av rummet som annars inte är särskilt funktionellt.

Det tar mindre plats i rummet än ett vanligt bord och ger mycket plats både på skivan och under det. Sidoskydd är en bra idé, för att förhindra att saker trillar ner från bordet. Det går till exempel att använda en skärmvägg för detta.

När du ser på storlek på skrivbordet för barnet får du tänka på dessa detaljer som kan ta mer plats. Mät upp hur stort utrymme du har för bordet utan att det blir för svårt att röra sig omkring det.

ÄR FÄRGEN PÅ ETT SKRIVBORD FÖR BARN VIKTIG?

Olika färger påverkar oss på skilda sätt. Även om forskningen inte är helt enig om precis hur färgerna påverkar våra sinnen kan man säga att blått hjälper oss att fokusera och koppla av. Det sägs till exempel att vi är mer produktiva i blå rum på grund av den lugnande känslan.

Den gula färgen sägs fånga uppmärksamheten och ge energi och den sägs också skärpa vårt minne och tänkande. Kanske kan skrivbordet målas om framöver när resten av inredningen byts ut till en färg som ni väljer med eftertanke.

Färgen på ett skrivbord för barn kan vara viktig för att hålla det snyggt. Alltså hellre ett svart skrivbord än ett vitt för att man inte ska se fläckar så tydligt. Sedan kan det förstås vara så att det finns möbler i rosa eller blått i rummet och då är det klart att det kan bli fint med ett litet skrivbord i samma färg.

VILKET MATERIAL PÅ SKRIVBORD FÖR BARN ÄR BÄST?

Tänk på att möblerna för barn gärna ska vara gjorda av ett rejält material. Gärna i trä vars stabilitet och hållbarhet är hög. Är ett skrivbord litet så är det ju smart att det är av ett material som är stabilt vilket trä ofta är.

Det ska också vara enkelt att torka av ett bord som ett barn använder flitigt. Därmed är det bra att se på bordsskivor med beläggning av någon form av laminat som förblir fina även då det spills.

En bordsskiva av trä kan absolut behandlas på ett sätt som gör att den klarar av större påfrestningar som vatten och hårdare tag. Men när vi ser på stativ så är det kanske inte så dumt om de är gjorda av metall som klarar ännu mer.